Rolada schabowa z boczkiem i śliwkami

Helka
Obiad
15.12.2018 18:39
Rolada schabowa z boczkiem i śliwkami

Pierwszy – rozcinając schab od środka tak jakbyśmy rozkładali książkę – należy wtedy schab naciąć wzdłuż pośrodku dłuższego boku, zachowując ok. 2 cm nierozciętego kawałka i rozłożyć jak książkę, następnie od środka ku brzegowi naciąć każdą z ‘kartek’, zostawiając ponownie ok. 2 cm przy krawędzi – powinien powstać nam duży płat mięsa. - Po upieczeniu wyjąć schab z piekarnika i pozostawić na ok. 20 minut na kuchennym blacie, by soki z mięsa się “uspokoiły (zapobiegnie to wypłynięciu soków ze środka pieczeni). Zwinąć roladę wzdłuż dłuższej krawędzi i obwiązać bawełnianym sznurkiem lub spiąć wykałaczkami (ja roladę przekroiłam na 2 mniejsze rolady, by łatwiej mi się smażyło na patelni). - Na rozklepany i doprawiony schab poukładać plastry boczku, posmarować musztardą, a następnie na niego wysypać posiekane śliwki, pozostawiając po bokach około 2 cm wolnego miejsca. czubate łyżeczki papryki słodkiej - sól i pieprz do smaku - ok. 200 g boczku wędzonego parzonego w plastrach - 2 czubate łyżeczki musztardy chrzanowej lekko ostrej - ok. 300 g suszonych śliwek - olej rzepakowy do smażenia - wykałaczki lub sznurek - Na patelni rozgrzać olej i na dość dużym ogniu podsmażyć roladę z każdej strony. Rolada schabowa z boczkiem i śliwkami – Składniki: - 1 kawałek schabu bez kości – ok. 1,3 kg - 4 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego - 2 Przepis na roladę schabową z boczkiem i śliwkami: - Schab umyć, oczyścić z białych włókien i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przepis ten powstał na bazie śliwek w boczku, które są jedną z moich ulubionych przekąsek na imprezę. By schab nie wysychał o pozostał soczysty należy przed pieczeniem podsmażyć mięso z każdej strony, na dość dużym ogniu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/rolada-schabowa-z-boczkiem-i-sliwkami/