Świąteczny torcik

Ciasta

16.12.2018 10:56

Świąteczny torcik

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 18 cm): 200 g mąki pszennej 60 g ciemnego kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 jajka (wielkość L) 300 g cukru kokosowego nierafinowanego z Indonezji Dr. Oetkera 185 ml mleka 95 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera 185 ml świeżo zaparzonej kawy Do dekoracji: 100 g białej czekolady, zielony barwnik, posypka cukrowa, paluszki – 8 szt. wiórki kokosowe ok. 50 g Białą czekoladę rozpuścić wraz z barwnikiem w kąpieli wodnej, a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (lub foliowego woreczka z delikatnie uciętym narożnikiem). Do przełożenia: 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 250 g schłodzonego serka mascarpone 100 g białej czekolady słoik dżemu z czarnej porzeczki Mocno schłodzoną kremówkę zmiksować z zimnym mascarpone na gęsty krem. Przestudzony blat ciasta wyłożyć na paterze i posmarować go połową dżemu z czarnej porzeczki, a następnie połową kremu z białą czekoladą. Aromatyczne, korzenne, czekoladowe ciasto z lekkim kremem z mascarpone i białej czekolady, przełamane kwaskowym smakiem czarnej porzeczki. Rozdzielić ją pomiędzy dwie tortownice o średnicy 18 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 35 min. Patyczek wbity w torcik nie może być mokry, ale może być delikatnie oblepiony ciastem, ponieważ pozostanie ono wilgotne po upieczeniu. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić, a następnie delikatnie wmieszać do kremu z mascarpone. W oddzielnym naczyniu jajka wymieszać z cukrem kokosowym, mlekiem, olejem i ekstraktem naturalnym Wanilia Bourbon. Drugi blat posmarować pozostałym dżemem i dołożyć do pierwszego blatu tak, aby warstwa dżemu dotykała kremu (ciasto-dżem-krem-dżem-ciasto). Wraz z ekstraktem naturalnym Wanilia Bourbon Dr. Oetkera, stworzył on świetny duet i wzbogacił smak ciasta o wyjątkowy aromat. Jeśli ciasto urośnie z lekką górką, ściąć ją nożem, aby wyrównać powierzchnię.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/swiateczny-torcik-przepis/