Orkiszowe drożdżowe pierniki (składniki na ok. 35 sztuk) - 280 g mąki orkiszowej jasnej - 70 g cukru pudru - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 1 jajko - 1 żółtko - 25 g świeżych drożdży - 35 ml ciepłego mleka - 30 g miodu - 20 g roztopionego i przestudzonego masła - 1 łyżeczka sody (dla dodatkowego spulchnienia) - skórka otarta z 1 pomarańczy - dodatkowa mąka do podsypywania blatu Drożdże rozpuścić w mleku. Lukier pomarańczowy (rzadki) - 1/2 szklanka cukru pudru - 50 ml soku z pomarańczy Do miski wsypać cukier puder, wlać sok, wymieszać. Na mocno podsypany mąką blat kuchenny wyłożyć ciasto i rozwałkować na grubość ok. 5mm. Oto pierwsze z nich - drożdżowe pierniczki na mące orkiszowej. Świetne do lukrowania, choć nie nadają się do stempli - mocno rosną podczas pieczenia. Pierniczki z podanego przepisu wymagają leżakowania.