Przepis na: Paszteciki z kapustą i pieczarkami Składniki: Ciasto: Rozczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki pszennej 50 ml mleka ciepłego Ciasto właściwe: 350 g mąki pszennej 1 jajko 80 g rozpuszczonego masła 100 ml mleka 1 płaska łyżka soli Farsz: 2 łyżki oleju 1 cebula 300 g pieczarek 600 g kiszonej kapusty 30 g suszonych śliwek 1/2 szklanki wody 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka Przyprawy do bigosu i dań z kapusty Galeo 1 łyżeczka Koperku Galeo szczypta Pieprzu czarnego mielonego Galeo Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko odrobina kminku Wykonanie: Paszteciki wychodzą bardzo mięciutkie, a jeżeli przykryjesz je ściereczką lub schowasz do zamykanych pojemniczków, to mogą zachować świeżość przez kilka dni (ewentualnie można je lekko pogrzać w mikrofalówce lub piekarniku i podawać ciepłe z barszczem). Do swoich pasztecików użyłam przypraw Galeo jak np. Koperek, Czarny Pieprz mielony czy Przyprawa do Bigosu i dań z kapusty Galeo – tej ostatniej dodatkowo możesz użyć do bigosu wigilijnego, krokietów, grochu z kapustą i wielu innych. Jeżeli lubisz paszteciki i chciałabyś je w tym roku przyrządzić, to przygotowałam świetny przepis na drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia aż rozczyn podwoi swoją objętość (odstawiamy na 10 minut). Paszteciki z kapustą i pieczarkami pieczemy przez 25 minut w temp. 180 stopni. Gdy się zeszkli, wsypujemy drobno posiekane pieczarki, smażymy na małym ogniu przez 5 minut. Ich końce zlepiamy, a później tniemy je nożem w poprzek na równe części. Odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 40 minut. Ciężko mi jednoznacznie wskazać, który dodatek do barszczu lubię najbardziej, więc co roku staram się jak najbardziej urozmaicać wigilijną kolację czy świąteczny obiad. Do miski wkruszamy świeże drożdże, a następnie dodajemy 50 ml mleka, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki.