Piernik drożdżowy

Ewa

Boże Narodzenie

15.12.2018 8:33

Piernik drożdżowy

płynnego miodu 1 szkl. oleju 7 jajek 50 g drożdży Masa: 750 ml mleka 8-9 łyżek kaszy manny 1/2 szkl. Piekłam go również na inne okazje i nie znam osoby, która by się nim nie zachwycała. Dodatkowo: 350 g powideł śliwkowych Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 8 łyżek kremówki Drożdże rozkruszamy do garnuszka, zasypujemy 2 łyżkami cukru. Do masy jajecznej dodajemy drożdże, olej oraz miód (jeśli mamy miód o stałej konsystencji, należy wpierw go lekko podgrzać, a następnie odstawić do przestudzenia). Udostępnij Zapisz Ten drożdżowy piernik kolejny rok z rzędu pojawi się u mnie na Święta. mąki tortowej 1 op. przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki sody 3/4 szkl. Na koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę przesianą z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. drobnego cukru (lub troszkę mniej, jeśli nie lubicie słodkich ciast) 3/4 szkl. Za to ten piernik drożdżowy jest punktem stałym i obowiązkowym i nie zamieniłabym go na żaden inny. Zawsze staram się wybrać też coś nowego, czego jeszcze nie piekłam, albo piekłam daaawno temu. Miksujemy do czasu, aż masa wyraźnie zbieleje i zwiększy swą objętość (u mnie około 8-10 minut). Zazwyczaj na święta piekę 2-3 ciasta. Upieczone ciasto studzimy, a następnie kroimy na 3 blaty. Kładziemy drugi blat ciasta, który również smarujemy powidłami, a następnie resztą masy. Wybieram któreś z ciast siostry Anastazji, bo są one podzielne, smaczne i takie właśnie odświętne. Do misy miksera wbijamy jajka oraz dodajemy resztę cukru.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/12/15/piernik-drozdzowy/