Śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką

Aleksandra

Obiad

15.12.2018 13:53

Śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką

Śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką SkładnikiPrzygotowanie Śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką Śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką I na koniec pyszne potrawy świąteczne przygotowywane przez pozostałych uczestników warsztatów: Pierogi z mąki gryczanej z twarogiem, ziołami i okrasą z kaszy gryczanej Dorsz z certyfikatem MSC (zrównoważone rybołówstwo) na kiszonej kapuście z pomidorami Warsztaty miały przede wszystkim uświadomić i pokazać, że w święta naprawdę nie musimy się objadać i jeść tłusto, dlatego po części teoretycznej przygotowaliśmy cztery smaczne, zdrowie i przede wszystkim lżejsze wersje dań świątecznych: śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką (które to ja właśnie przygotowywałam), dorsza na kiszonej kapuście z pomidorami, pierogi gryczane z ziołowym twarogiem oraz kakaowy deser z banana i suszonych owoców. Składniki SKŁADNIKI (ILOŚĆ DLA 5 OSÓB) 5 filetów matijas 2 łyżki miodu (ja użyłam gryczanego) sok z jednej pomarańczy sok z jednej limonki skórka z jednej pomarańczy garść czarnuszki czarny pieprz 1/3 szklanki oliwy extra virgin Przygotowanie INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Śledzie zamocz na 10 minut w zimnej wodzie, następnie przepłucz pod wodą bieżącą. DLA 5 OSÓB) 5 filetów matijas 2 łyżki miodu (ja użyłam gryczanego) sok z jednej pomarańczy sok z jednej limonki skórka z jednej pomarańczy garść czarnuszki czarny pieprz 1/3 szklanki oliwy extra virgin INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Porada: odkrój mały kawałek śledzia i sprawdź jak bardzo jest słony - w zależności od zasolenia modyfikuj moczenie w zimnej wodze (im bardziej słony, tym dłużej trzymaj w zimnej wodzie). Porada: odkrój mały kawałek śledzia i sprawdź jak bardzo jest słony - w zależności od zasolenia modyfikuj moczenie w zimnej wodze (im bardziej słony, tym dłużej trzymaj w zimnej wodzie). 🙂 Dzisiaj proponuję świąteczny przepis na śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką, który przygotowałam na warsztatach organizowanych przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia. 2 Sok z pomarańczy, oliwki i limonki wymieszaj dokładnie z oliwą, skórką, pieprzem i czarnuszką. 2 Sok z pomarańczy, oliwki i limonki wymieszaj dokładnie z oliwą, skórką, pieprzem i czarnuszką. Porcja warzyw to tyle, ile mieści się w naszych obu dłoniach, a porcja owoców to taka ilość, jaka mieści się w jednej dłoni. Śledzie zamocz na 10 minut w zimnej wodzie, następnie przepłucz pod wodą bieżącą. W 2016 roku Instytut Żywności i Żywienia stworzył nową piramidę żywieniową, gdzie podstawą naszej diety powinny być warzywa i owoce w ilości co najmniej 400 gramów dziennie. Nasze spotkanie w studiu CookUp miało na celu zwiększenie świadomości zagrożenia otyłością, a co za tym idzie – cukrzycą. Podstawowy przepis jest autorstwa Jagny Niedzielskiej, która była prowadzącą warsztatów Jak cieszyć się zdrowym świętowaniem z bliskimi?.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://atopestka.pl/sledzie-w-zalewie-cytrusowej-z-czarnuszka/