Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżka przyprawy do piernika 1 jajko kostka masła 1,5 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka miodu Przygotowanie: masło siekamy nożem dodajemy mąkę, cukier i przyprawy, oraz miód robimy dołek w mące i wbijamy doń jajko ugniatamy składniki aż powstanie jednolita, sprężysta masa formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok 30 min. rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm. i wycinamy ciasteczka specjalnymi foremkami rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. blachę wykładamy papierem do pieczenia układamy ciasteczka na blasze wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 15 – 20 min. po upieczeniu wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i czekamy aż wystygną wystudzone ciasteczka dekorujemy w dowolny sposób (np. mazakami z cukrem dekoracyjnym) Takie ciasteczka to wspaniale spędzony czas z dziećmi, doskonały upominek świąteczny, oraz śliczna dekoracja na choinkę. Ich zaletą jest to, że nie wymagają wiele czasu i mogą być przygotowane na ostatnią chwilę, gdyż ciasto na nie nie dojrzewa, jak w przypadku pierniczków.