Składniki: - 4 filety śledziowe - 250 g kwaśnej śmietany 18% - 1 mała cebula np. szalotka - ½ jabłka - 1 łyżka chrzanu - 1 łyżka majonezu - sól - różowy pieprz - cukier |Śledzie w śmietanie z jabłkiem| Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie przez około dwie godziny. |Śledzie w śmietanie z jabłkiem| Jak zrobić śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka? Dziś przedstawiam Wam prosty przepis na śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka i cebuli. Śledzie ze śmietana podawać z ziemniakami w mundurkach lub z razowym chlebem. Jabłko obrać ze skóry i pokroić w kostkę (można też jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Przyznam, że jako dziecko za nimi nie przepadałam i choć mama zawsze przygotowywała je na kilka sposobów niechętnie je próbowałam. Śledzie - to niewątpliwie jeden z rarytasów, który pojawia się na wigilijnym stole.