A jeśli zabierzecie z sobą pyszne owocowe ciasto i termos z kawą zamienicie taki wypad w bardzo przyjemne przeżycie kulinarne. |Wiosenne ciasto kokosowo-truskawkowe z kruszonką| Jak zrobić wiosenne ciasto kokosowo-truskawkowe z kruszonką? Składniki mokre: - 20 dkg jogurtu naturalnego - 100 ml mleka - 2 duże jajka - ½ szklanki oleju o neutralnym smaku np. rzepakowego lub słonecznikowego Kruszonka: - 10 dkg mąki pszennej - 10 dkg pełnoziarnistej maki np.: orkiszowej - 5 łyżek wiórków kokosowych - 20 dkg cukru - ½ kostki zimnego masła - 1 małe opakowanie cukru z wanilią Składniki suche: - 5 łyżek wiórków kokosowych - 20 dkg mąki pszennej tortowej - 15 dkg mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej - 12 dkg g białego cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 małe opakowanie cukru z wanilią |Wiosenne ciasto kokosowo-truskawkowe z kruszonką| Wiosenne ciasto kokosowo-truskawkowe z kruszonką, które można szybki upiec i zabrać na wypad za miasto. Dodatkowo: - ok. 400 - 500 g obranych truskawek pokrojonych na połówki lub ćwiartki - cukier puder do dekoracji |Wiosenne ciasto kokosowo-truskawkowe z kruszonką| Blaszkę o wymiarach około 33 na 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W jednej misce należy wymieszać składniki suche (wiórki kokosowe, mąkę razową, mąkę białą, cukier, proszek do pieczenia). |Wiosenne ciasto kokosowo-truskawkowe z kruszonką| Na wierzchu ułożyć pokrojone wcześniej truskawki, a na koniec wszystko posypać wcześniej przygotowaną kokosową kruszonką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 185°C. Ze składniki na kruszonkę (mąka, masło, cukier, wiórki kokosowe) wyrobić kruszonkę. Wystarczy wybrać się poza centrum miasta, a wybetonowane bulwary zamieniają się w zielone, tajemnicze brzegi pełne ptaków, ryb i bobrów. Nie wiem dlaczego, ale uwielbiamy jeść na świeżym powietrzu, na łonie natury.