Gulasz wołowy z czekoladą i skórką pomarańczową Składniki: 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka octu balsamicznego 1 liść laurowy po 1 łyżeczce: cynamonu i gałki muszkatołowej 2 ziarna ziela angielskiego 1 kg mięsa mielonego 3 łyżki oliwy 1 cebula 2 gałązki selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 marchewki 100 g suszonej śliwki skórka z połowy pomarańczy sól, pieprz do smaku pół pęczka natki pietruszki Mięso jest uprzednio marynowane w winie (więc trzeba na to brać poprawkę czasową) a potem długo duszone z warzywami i śliwką, na koniec dodajemy czekoladę. Mięso pokroić na kawałki, dodać do marynaty, zostawić na minimum 2 godziny a najlepiej na noc. Do garnka dodać marynatę i dolać 1 szklankę wody, włożyć śliwki i gotować całość na wolnym ogniu ok 2,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę aż sie zarumieni, dodać czosnek, marchewkę i seler naciowy i smażyć ok 10 minut, mieszając. Dziś doskonała propozycja na obiad świąteczny - gulasz wołowy z czekoladą, śliwką i skórką pomarańczową.