Zupa pomidorowa z ciecierzycą i chorizo 1 łyżki oleju 200 g kiełbasy chorizo 2 ząbki czosnku 1 cebula 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminku 2 marchewki 1 i 1/2 litr wywary drobiowego albo warzywnego 5 ziemniaków 1 puszka ciecierzycy 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz do smaku Kiełbaskę chorizo pokroić w kostkę. Gotować ok 15 minut, W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, gotować aż ziemniaki zmiękną, Dodać pomidory, przecier pomidorowy, ciecierzycę i podsmażone chorizo - gotować kolejne 5 minut. Dodać oba rodzaje papryki i kmin rzymski - wymieszać i dodać marchewkę - całość przemieszać, smażyć ok 2 minut i zalać rosołkiem. Smażyć ok 5 minut, aż wytopi się tłuszcz, kiełbaskę wyjąć za pomocą łyżki na talerz. Jestem zdecydowanie zwięrzęciem ciepłoplubnym i z chęcią wyszłabym juz z puchówki i wskoczyła w płaszcz i tenisówki.