ok 400 g pieczarek 1-1,5 l bulionu drobiowego 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie kilka łyżek śmietanki 30% sól, pieprz posiekana natka pietruszki Knedelki: 1 woreczek ryżu 2 kajzerki 1 szkl. bulionu 1 małe jajko ok 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sól, pieprz posiekana natka pietruszki Jeśli chcemy jeszcze bardziej zaoszczędzić na czasie, zamiast knedelków możemy zupę podać po prostu z ugotowanym ryżem. Knedelki wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy przez chwilę od momentu gdy wypłyną na powierzchnię. W międzyczasie kajzerki kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w miseczce. Zupę podajemy z ryżowymi knedelkami, posypaną natką pietruszki. Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Jedna z zup, do których z przyjemnością wracam.