Składniki 1 mała główka brokuła 2 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny Garść nasion słonecznika 0,5 litra bulionu lub wody Sól, pieprz i sok z cytryny do smaku Tarty parmezan do podania Przygotowanie: Krok 1 Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Jest natomiast prosty sposób na to, żeby z trywialnego dania zrobić coś wyjątkowego, żeby nie powiedzieć wykwintnego: wystarczy różyczki brokułowe (głąbik też!) zesmażyć na złoto na odrobinie masła i oleju. Niezależnie, czy ktoś lubi brokułową, czy nie, powinien tej zupy spróbować, gdyż w niczym nie przypomina klasycznego, brokułowego kremu, który, co tu dużo mówić, jest daniem dość nudnym i nielatwo z niego wydobyć jakiś sensowny smak, nawet roztapiając w zupie tonę camemberta, czy sera pleśniowego. Łatwy Liczba porcji: 2 Świat dzieli się na tych co preferują zupy kremy i na tych co wolą, kiedy w misce pływają rozmiate, przyjmne dla oka składniki zupy. Smaż partiami, jeśli nie masz bardzo dużego rondla, po 3-4 minuty, aż różyczki przysmażą się i nabiorą ciemno brązowej barwy. Przestudź, dodaj skórkę z cytryny, a następie zmiksuj ręcznym robotem na gładki krem. To samo robimy z ziemniakami, które nadają zupie głębi i delikatności – smażymy na złoto. Po tym czasie dodaj do rondla brokuła (odłóż kilka różyczek do dekoracji), przykryj i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Krok 3 W międzyczasie rozgrzej patelnię i wsyp na nią nasiona słonecznika. Krok 4 Zdejmij rondel z zupą z palnika. Krok 2 Kiedy przesmażysz całego brokuła wyjmij go z rondla. Kiedy tłuszcz zacznie się pienić wsyp na nią brokuła. Podawaj zupę z odłożonymi różyczkami brokuła, posypaną nasionami słonecznika oraz parmezanem. Wysyp na tłuszcz pokrojone w kostkę ziemniaki.