Piernikowe misie (bez glutenu, bez laktozy)

Gabriela
Boże Narodzenie
11.12.2018 21:23
Piernikowe misie (bez glutenu, bez laktozy)

Pieczywo bezglutenowe można wypiekać z następujących mąk i mieszanek tych mąk: – ryżowej, – gryczanej, – kukurydzianej, – migdałowej, – kokosowej, – sojowej, – amarantusowej, – z ciecierzycy, – jaglanej, – z komosy ryżowej, – z tapioki. bezglutenowe przepis Składniki: – 250 g mąki gryczanej – 150 g mąki ryżowej – 100 g mąki kukurydzianej – 8 g drożdży instant – 2 łyżki siemienia lnianego – ½ szklanki pestek dyni – płaska łyżka soli – czubata łyżka cukru – 550-600 ml lub więcej, jeśli to konieczne lekko ciepłej wody. Warto wiedzieć również, że wiele produktów bezpiecznych dla osób z nietolerancją na gluten nie zawiera również innych częstych alergenów – laktozy, białka jaja kurzego lub soi. Tego białka bowiem unikają już nie tylko osoby chore na celiakię, ale również chcące pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych lub chronicznego zmęczenia – częstego objawu nawet przy niskiej nietolerancji glutenu. Rezygnacja z produktów pszenicznych, żytnich i jęczmiennych nie oznacza jednak, że osoby chore na celiakię, alergię lub nadwrażliwość na gluten są zmuszone zupełnie zrezygnować z jedzenia chleba. 2. Przykrywamy kuchennym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – na około 30 minut. Przekładamy do niej ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia – również na około 30 minut. W sklepach można dostać pieczywo bezglutenowe, pojawia się ono w coraz większej liczbie sklepów, jednak kupne pieczywo nie smakuje tak samo. Pieczywo bez glutenu – jakich mąk użyć? Na rynku jest bowiem dostępne bezglutenowe pieczywo oznaczone ogólnoeuropejskim znakiem Przekreślonego Kłosa, gwarantuje on 100% bezpieczeństwa danych produktów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://marcepanowakuchnia.pl/2018/12/pierniczki-bezglutenowe/