Tort orzechowo - kawowy

Aleksandra
Ciasta
11.12.2018 17:10
Tort orzechowo - kawowy

Biszkopt orzechowy: 4 duże jajka 150 g cukru 100 g mąki pszennej tortowej pół łyżki mąki ziemniaczanej 100 g orzechów włoskich, zmielonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody Wkładka orzechowa: 3 białka 85 g cukru 1 łyżka miodu 180 g orzechów włoskich, posiekanych pół łyżki mąki pszennej pół łyżki mąki ziemniaczanej Krem kawowy: 500 ml mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 żółtka 4 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 3 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła, w temperaturze pokojowej Nasączenie: 50 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy 50 ml alkoholu: wódki lub likieru kawowego, może być też ciemny rum Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: 4 - 5 łyżek konfitury wiśniowej lub powideł śliwkowych, lub dżemu z czarnej porzeczki orzechy włoskie do dekoracji Wykonanie: Biszkopt orzechowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Na schłodzony tort wylać gęstniejącą polewę, pozwalając, by spływała po bokach ( można najpierw łyżeczką wylewać polewę na krawędź tortu, by tworzyły się sople, następnie resztę polewy rozprowadzić na wierzchu tortu ). Należy też w tym momencie skosztować kremu, by upewnić się, że odpowiada nam na słodkość; jeśli nie, można dodać cukru pudru. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o tej samej średnicy, w jakiej pieczony był biszkopt, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C, piec przez około 30 minut, do zrumienienia i wypieczenia blatu. UWAGA : Aby wzmocnić kawowy smak kremu można na tym etapie dodać 1 - 2 łyżeczki mielonej kawy naturalnej ( ja tak zrobiłam ). Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając przez około 20 - 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając przez około 20 - 30 sekund po każdym dodaniu. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia na niższych obrotach miksera, w trakcie dodając wodę. Lubię przemycać do tortów jakiś kwaskowy akcent w postaci konfitury lub dżemu i tak jeden z blatów posmarowałam domowej roboty konfiturą wiśniową. Na ubitą pianę przesiać obie mąki, wsypać posiekane orzechy i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Krem kawowy: Połowę mleka zmiksować z żółtkami oraz obiema mąkami na jednolitą, bezgrudkową masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń, miksując na niższych obrotach miksera do połączenia po każdym dodaniu. Gdy budyń zabulgocze, zdjąć go z ognia i przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni, odstawić do całkowitego wystudzenia. Resztę mleka przelać do garnuszka, dodać cukier oraz cukier wanilinowy i postawić na średnim ogniu. Piec przez około 30 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. Zamiast wiśniowej konfitury, może to być też dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe. Postawić z powrotem na palniku i cały czas mieszając ugotować gęsty budyń. Dlatego bardzo gorąco polecam go również na zbliżające się święta :). Nie będzie chyba zbyt wielką przesadą jeśli powiem, że to taki tort w wersji deluxe ;). Po upieczeniu odłożyć do całkowitego wystudzenia, następnie ostrym nożem oddzielić boki biszkoptu od formy. Wkładka orzechowa: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2018/12/tort-orzechowo-kawowy.html