Składniki: około 500 g buraczków (upieczonych lub ugotowanych, waga po obraniu)* 1 mniejsze jabłko 1/2 czerwonej cebuli sok z połowy cytryny (opcjonalnie 2 łyżki octu) cukier do smaku (ilość według gustu, u mnie około pół łyżeczki) 1-2 łyżki oleju rzepakowego Woj-len sól i pieprz do smaku *buraczki pieczemy tak samo jak do czerwonego barszczu (przepis tutaj) Dodajemy sok z cytryny (lub opcjonalnie ocet), cukier (najpierw mniej), olej (najpierw około 1 łyżki) sól i pieprz. Buraczki najlepiej smakują po schłodzeniu (u mnie około 20-30 minut w lodówce). Przyznam Wam szczerze, że jako dziecko omijałam surówki z buraczków, teraz jest inaczej. Opcjonalnie doprawiamy do smaku lub/i dodajemy oleju. Buraczki do obiadu Klasyczne, proste, pyszne buraczki do drugiego dania.