Łopatka duszona w kapuście

Anna
Obiad
07.12.2018 13:40
Łopatka duszona w kapuście

Składniki na łopatkę duszoną w kapuście: - 1,2 kg łopatki wieprzowej - średnia główka świeżej kapusty - 3 marchewki - korzeń pietruszki - mały korzeń selera - 3 ziemniaki - 3 małe pomidory - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 3 liście laurowe - 5 ziaren ziela angielskiego - 2 łyżki kminku w ziarenkach - 2 łyżki majeranku - łyżeczka cząbru - 1/2 łyżeczki tymianku - łyżeczka słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki papryki ostrej - łyżeczka octu jabłkowego - pieprz i sól do smaku - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) - tłuszcz do smażenia Przyprawy te nie dość, że dodają smaku, to jeszcze ułatwiają trawienie i nawet po kapuście nie będą dokuczać żadne wzdęcia. Uwielbiam dania jednogarnkowe, gdyż nie ma przy nich zbyt dużo pracy i są zawsze bardzo smaczne. Ilość porcji: 6 - 8 Czas przygotowania: około 80 minut Uwielbiam dania jednogarnkowe, gdyż nie ma przy nich zbyt dużo pracy i są zawsze bardzo smaczne. - Mięso umyć, pokroić na niezbyt małe kawałki i podsmażyć partiami na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Przygotowanie takiego obiadu jest proste i zdecydowanie może być na co najmniej dwa dni, gdyż podgrzany również dobrze smakuje. Kapustę dodawać partiami, gdyż na raz do garnka na pewno się nie zmieści. U mnie kapusta jest bez koncentratu, gdyż tym razem chciałam, aby jej smak był bardziej wyczuwalny. - Do mięsa dodać również pokrojone w drobną kostkę pomidory i poszatkowaną kapustę oraz przyprawy (bez soli i pieprzu).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotujwdomu.blogspot.com/2018/12/opatka-duszona-w-kapuscie.html