szklanka startej marchwi na drobnych oczkach (ok. 180 g) 300 g mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka kakao 1/4 szklanki cukru łyżeczka sody oczyszczonej spora łyżka miodu 100 ml oleju 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (zachęcam do zrobienia i wykorzystania domowej przyprawy korzennej łyżeczka cynamonu Kiedy muffinki są upieczone i wystudzone, każdą przekrawamy w poprzek na pół, smarujemy łyżeczką powideł i z powrotem składamy. Do składników mokrych wsypujemy suche i szybko mieszamy, niezbyt dokładnie (grudki pozostawiamy), aby babeczki nie wyszły zbyt twarde. śliwkowe Przygotowanie Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół) i przygotowujemy foremkę na muffinki lub pojedyncze foremki do babeczek. Były już babeczki dyniowe, a teraz kolej na marchewkowe, które dodatkowo pięknie pachną przyprawą korzenną. Mąkę, proszek, sodę oraz wszystkie przyprawy wsypujemy do jednej miski i mieszamy dokładnie.