Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 70 minut + marynowanie Składniki na udziec z indyka w marynacie musztardowej: - 1,2 kg udźca z indyka - 3 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 4 ziarna ziela angielskiego - 2 łyżki soli - łyżka masła Marynata do indyka: - 3 łyżki musztardy - 1/2 łyżeczki miodu - 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżka mielonej kolendry - łyżeczka papryki słodkiej - łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - łyżeczka soku z cytryny Pieczony udziec z indyka w marynacie musztardowej to danie, które świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako wędlina. - Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C przez 60 minut, następnie zdjąć pokrywkę, położyć na indyku masło i zapiekać bez przykrycia około 15 minut. - Udziec świetnie smakuje na ciepło z ryżem i warzywami lub po wystudzeniu, jako wędlina na kanapki. W mięsie tam, gdzie nie ma skóry zrobić małe dziurki i wsunąć w nie czosnek. Jak zrobić udziec z indyka w marynacie musztardowej? - Po upieczeniu przykryć i pozostawić w nagrzanym piekarniku około 10 minut, aby indyk doszedł i zatrzymał się proces pieczenia.