Składniki: - 600 g mąki - 200 ml ciepłej wody - 50 g masła - 7 g suchych drożdży - 2 łyżeczki soli - 1 łyżka cukru - 5 łyżeczek sody - żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania - sezam lub mak do posypania Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, mieszamy. Na koniec dodajemy je do miski z ciastem i wyrabiamy je aż stanie się gładkie i elastyczne. Każdy z nich, osobno wrzucamy do wrzącej wody z sodą i gotujemy 30 sekund, po czym wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Wówczas przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę (aż podwoi swoją objętość). W garnku gotujemy około 2 litry wody, dodajemy do niej sodę.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://picante-jalapeno.blogspot.com/2018/12/precle-z-sezamem.html