Składniki: - 500 g mąki pszennej - 40 g drożdży - 250 ml ciepłego mleka - 60 g masła (roztopionego) - 1 jajko - 3 łyżki cukru - 1/3 łyżeczki pasty waniliowej (lub miąższ z laski wanilii) - 1 szklanka cukru pudru - 1 łyżka soku z buraków (lub ciemnego soku wiśniowego) - szczypta soli - opcjonalnie: rodzynki, bakalie Wykonanie: Do drożdży dodajemy łyżkę cukru, 1/3 szklanki ciepłego mleka, mieszamy do rozpuszczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczyn wyrósł. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut, aby wyrosły. Następnie przekładamy do foremek (ja używałam silikonowych, więc nie było konieczności ich natłuszczania, ale jeśli używacie np. metalowych posmarujcie je masłem i posypcie np. bułką tartą, mąką itp. Na pewno świetnie się sprawdzą zarówno w roli dekoracji, jak też pysznego smakołyku, chociażby dla dzieci, oraz do koszyczka wielkanocnego. Cukier puder łączymy z sokiem z buraków/wiśni, mieszamy. Robimy wgłębienie w środku, dodajemy cukier, sól, wanilię oraz wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk.