5.0 from 1 reviews Zapiekanka z kaszy quinoa z brokułami i kurczakiem Drukuj Prep time 30 min Cook time 20 min Total time 50 min Obiadowa zapiekanka z quinoa, kurczakiem i brokułami w serowym sosie Author: www.cookingforemily.pl Serves: 4 Ingredients 1 szklanka kaszy quinoa 1 brokuł podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki oliwy do smażenia 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka rosołu sól, pieprz 150 g startego cheddara Instructions Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja akurat miałam brokuła, w szafce kaszę quinoa (punkty dla zdrowia) więc dokupiłam pierś z kurczaka i zmieszałam wszystko z sosem beszamelowym i cheddarem. To idealny sposób na wykorzystanie wszelkich resztek – mięs, makaronu, kaszy, warzyw etc. wystarczy wszystko zmieszać, dodać jakiś sos (pomidorowy, beszamel, śmietana) do tego składanki konieczny: garść sera i nie moze się nie udać. Piersi z kurczaska pokroić na kawałki, sos który z nich wycieknie dodać do sosu. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć każdą pierś z obu stron po ok 5 minut. Wyszło fajnie – w środku serowo i delikatnie z chrupiącą skórką na wierzchu. Zapiekanki to cudowny wynalazek, zazwyczaj nie wymagający dużo pracy – po wstępnej obróbce składników wrzuca się wszystko do naczynia, wstawia do piekarnika i wystarczy poczekać.