ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Obiad
05.12.2018 7:49
ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

W zależności od wprawy możesz przekroić każdą pierś na dwa grube kotlety, a potem każdy z nich przekroić znowu na dwa cienkie kotlety, ale tak, żeby nie przekrawać ich do końca, tylko aby powstał motylek, takie dwa skrzydełka połączone jedną krawędzią. Oczywiście nie będę się tu teraz rozpisywać o tym, że dla mnie połączenie szpinaku i suszonych pomidorów to taka sama doskonałość jak grzyby smażone z cebulą (choć tak właśnie jest)... Zwykle zawijałam jeszcze na koniec mięso w szynkę szwarcwaldzką, ale tym razem chciałam uprościć i odchudzić danie, aby było bardziej dostępne dla tych mniej wprawionych i dla tych, którzy za szynką nie przepadają. Najpierw ułóż z nich płat mięsa, po czym jak z naleśnikiem - połóż zrolowanego kurczaka na brzegu i zwiń. Wersja do druku Ilość - 2 osoby Składniki: - 2 piersi kurczaka (średnie lub duże) - porządna garść liści szpinaku - 10 suszonych pomidorów - 10 oliwek (ja miałam czarne (nie są niezbędne)) - garść łuskanych nasion słonecznika - ząbek czosnku - ok. 5 łyżek oliwy - sól - pieprz - tłuszcz do przesmarowania folii aluminiowej Mi będzie miło, bo będę wiedziała, że nie piszę w próżnię, a osoby, które przyjdą po Tobie będą miały obiektywną opinię na temat mojej potrawy. Pierwotna wersja nie różniła się aż tak bardzo od tej dzisiejszej, jednak za każdym razem starałam się coś zmienić, udoskonalić. Farsz jest bardzo wilgotny, więc nawet jak kurczak by się spiekł na wiór nie będzie to robiło dużej różnicy. połóż na nich folię spożywczą, woreczek śniadaniowy czy coś w tym rodzaju i rozbij bardzo cienko młotkiem do mięsa. Jeśli przepis Ci się spodobał lub coś Ci nie gra, podziel się swoimi uwagami w komentarzu. Najpierw rozsmaruj pesto szpinakowe na jednej połowie, a potem pomidory zmieszane z oliwkami rozłóż na drugiej. Teraz ułóż płaty mięsa na desce tak, aby ich boki lekko na siebie nachodziły. Najciekawszą jednak rzeczą w tym wszystkim jest masa szpinakowa, która pozwala przestać się martwić o kurczaka. Osoby początkujące mogą po porostu pokroić każdą pierś na cztery cienkie kotlety (ewentualne trzy jeśli pierś jest zbyt cienka). Chodzi o to, aby po rozbiciu się ze sobą połączyły w długi pas mięsa. Ważne jest natomiast, aby mięso w środku doszło, bo surowym się zatrujesz. Ja będę wiedziała, czy wszystko jest ok, a inne osoby będą miały opinię z pierwszej ręki! Jeśli kurczak się rozwala weź długi nóż, podważ mięso i sprawnie, zdecydowanym ruchem zwijaj w roladkę. - Zdejmij roladki z patelni i odłóż na czystą deskę, aby odpoczęły. Folia jest po to, aby nie zmasakrować mięsa 😉 - Rozbite mięcho posyp odrobiną soli. Przy dość cienkiej roladce i bardzo cienko rozbitym mięsie powinno wystarczyć po ok. cztery minuty na górę i dół.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://opycha.pl/roladki-z-piersi-kurczaka-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami/