Wymiary formy: 22x33 cm Składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 150 g masła 2 jajka 3/4 szklanki płynnego miodu (np. wielokwiatowego) 2 łyżki mleka 1 łyżka sody masa: 1/2 l mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 200 g masła dodatkowo: 510 g masy krówkowej 200 g powideł orzechy włoskie oraz płatki migdałowe do posypania Przygotowanie: Miód rozpuszczamy w ciepłym mleku (całość lekko podgrzewamy). Do gotującego się mleka wlewamy zawiesinę z mąki oraz żółtek. Pyszne ciasto składające się z blatów miodowych, przełożonych masą budyniową, krówkową oraz powidłami. Wszystkie składniki zagniatamy w kulę (jeżeli klei się do rąk dodajemy mąki). W 150 ml mleka roztrzepujemy żółtka i mąki. Wierzch smarujemy masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami oraz płatkami migdałowymi. Następnie ucieramy masło i stopniowo dodajemy po łyżce masy budyniowej, dalej ucieramy, aż powstanie jednolity krem.