Kotlety po francusku - pyszne i soczyste! HIT na obiad!

Helka
Obiad
04.12.2018 21:53
Kotlety po francusku - pyszne i soczyste! HIT na obiad!

Kotlety po francusku – Składniki: 1 podwójny filet z piersi kurczaka – ok. 500g 2 jajka 3 czubate łyżeczki musztardy francuskiej 1 czubata łyżka majonezu 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 czubate łyżki mąki pszennej 5 średnich gałązek szczypiorku sól i pieprz do smaku olej do smażenia – ok. 5 łyżek Są one bardzo podobne do kotletów siekanych (na blogu znajdziecie ich dwie wersje: kotlety siekane z kukurydzą oraz kotlety siekane z cukinią), bo tak samo jak one składają się z siekanych kawałków filetów z piersi kurczaka. Polecam także przepis na kotlety w panierce w wersji tradycyjnej oraz z pieczarkami lub jajkiem sadzonym, które również znajdziecie u mnie na blogu. Do jednej miseczki wrzucić 2 czubate łyżki mąki pszennej, 1 czubatą łyżkę majonezu, 1 czubatą łyżkę gęstej kwaśnej śmietany 18%, 3 czubate łyżeczki musztardy francuskiej, posiekany szczypiorek oraz 2 rozbite jajka. Przepis na kotlety po francusku: Filety z piersi kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i kostek. Wedle uznania możecie do ich wykonania użyć również filetów z udek kurczaka (czyli bez kości i skóry), ale wersja z piersią kurczaka jest ciut delikatniejsza. Najpierw dość dobrze podsmażyć z jednej strony, a następnie za pomocą szpatułki delikatnie przewrócić kotlety francuskie na drugą stronę, uważając, by się nie rozpadły. Nakładać po 2 łyżki masy na 1 kotlecika, lekko spłaszczyć (z podanych wyżej składników wyszło mi 7 kotletów francuskich).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/2018/12/02/kotlety-po-francusku/