Składniki: - 0,25 dużej dyni - 1 cebula - 1 marchewka - 0,5 pora - 0,5 szklanki soczewicy - 300g passaty pomidorowej - 1 łyżeczka curry - 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego - 0,5 łyżeczki imbiru - 0,5 łyżeczki papryki słodkiej - 0,5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej - Pieprz i sól do smaku Ponadto, beta-karoten w organizmie jest przekształcany w witaminę A mającą zbawienny wpływ na plamkę żółtą w oku, dzięki czemu możemy widzieć w mroku. Na naszym Instagramie znajdziesz nasze codzienne zdrowe migawki z życia, a jesteśmy również na Facebooku i Google+ :) Pozdrawiamy! Małgosia Małgosia Jest niskokaloryczna (26 kcal/100 g) przez co mogą spożywać ją osoby będące na diecie. - Sok z cytryny Przygotowanie: Do garnka wlej olej i dodaj pokrojoną dynię, cebulę, marchewkę, pora. W postaci zupy pozwala zapomnieć o deszczu i zimnie za oknem, gdyż szybko rozgrzewa od stóp do głów. A Wy, jakie macie sposoby na rozgrzanie się w te zimne dni? Na samym końcu dodaj sok z cytryny. Ponadto, dodatek imbiru oraz curry wzmacnia odporność i pozwala się uchronić nasz organizm przed atakiem drobnoustrojów. Dynia swój żółto-czerwony kolor zawdzięcza barwnikowi – beta‑karotenowi, który jest przeciwutleniaczem i może zmniejszać ryzyko występowania nowotworów.