Makowiec z wiśniami

Ewa
Ciasta
01.12.2018 8:04
Makowiec z wiśniami

Ciasto: 500 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g cukru 250 g masła 1 jajko 8 łyżek zimnej wody 2 łyżki bułki tartej Masa makowa: 500 g maku 150 g cukru 3 jajka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 750 ml mleka + ok 500 ml do sparzenia maku 200 g gęstej śmietany kwaśnej lub słodkiej (ja dałam kwaśną) Z tego co sprawdzałam różne źródła różnie podają jak należy mak sparzyć – w niektórych informacjach proporcje maku i mleka są w miarę równe, w innych, mak powinien być cały przykryty mlekiem. Mak przelewamy na sicie zimną wodą, a następnie przekładamy do miski i zalewamy gorącym mlekiem, odstawiamy na około 30 minut pod przykryciem*. Odłożone ciasto wałkujemy i radełkiem dzielimy na cienkie paski – układamy je na cieście tworząc kratkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę (do zrumienienia kratki i tzw suchego patyczka, u mnie było to około 45-50 minut). Pod koniec pieczenia należy ciasto obserwować, jeśli zbyt szybko zaczęłoby się rumienić, warto przykryć go papierem do pieczenia. Jeśli macie w tym temacie większe doświadczenie, a sposób ten różni się od podanego w przepisie, zróbcie wg swojego sprawdzonego sposobu. Z mleka odlewamy około 1/2 szklanki, rozrabiamy w nim proszek budyniowy. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Owijamy je folią i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Gdzie się na niego nie natknęłam, wszędzie był mocno chwalony. Ostatecznie mnie na kolana nie rzuciło, ale wszystko to rzecz gustu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/12/01/makowiec-z-wisniami/