Składniki na rozczyn: 15g świeżych drożdży 3 łyżki letniego mleka 3 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Składniki (na 3 duże bułki): pół szklanki mleka (ok. 125ml) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 jajko 0,75 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa) 0,75 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Uformuj z niego kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5-2h (w ciepłe miejsce, ja na przykład zawijam je w koc). Po tym blachę wyłóż papierem do pieczenia, z ciasta uformuj bułki (jeśli chcesz, to w tym momencie powbijaj od dołu pestki dyni) i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 40-60minut. Miseczkę przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na 25 minut. Wpływają na tworzenie się w naszym organizmie przeciwciał, co polepsza odporność i opóźniają procesy starzenia. Nie dość, że w domu roznosi się piękny, drożdżowy zapach, to jeszcze jest to mega satysfakcja. Do miseczki rozkrusz drożdże, zasyp je cukrem, dolej 3 łyżki letniego mleka i wszystko dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia. Wstaw je do nagrzanego piekarnika (ok. 200 ° C) i piecz do złotego koloru (ok. 15 minut), musisz je pilnować. Drożdże to bogactwo witamin z grupy B, na przykład kwasu foliowego oraz witaminy H. Dziś mam dla Was bułeczki hamburgerowe - ciężkie, fajnie zbite, twarde z zewnątrz i mięciutkie w środku. Z góry typowo posypane sezamem, a z dołu moimi ulubionymi pestkami dyni. Bułki najlepiej zjedz tego samego dnia albo odgrzej w tosterze lub piekarniku następnego. Przygotowanie bułek: Do dużej miski wsyp obie mąki (pełnoziarnistą i pszenną), dodaj wyrośnięty rozczyn, mleko, jajko, oliwę, cukier i sól. Przygotowanie rozczynu: Mleko potrzebne w całym przepisie (łącznie ok. 3/4 szklanki) podgrzej tak, by było koniecznie letnie (nie gorące, bo zabije drożdże i ciasto nie urośnie).