Śledzie po chłopsku – Składniki: 4-5 filetów śledziowych solonych a’la Matjas w oleju – ok. 460 g po odsączeniu z oleju 3 średnie ziemniaki – ok. 400 g 2 jajka 4 małe ogórki kiszone – ok. 140 g 1 pęczek cebuli dymki ze szczypiorem (3 małe cebulki – razem ok. 55g + szczypior – ok. 15g) 1 ząbek czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% kilka gałązek koperku pieprz do smaku sól do smaku (opcjonalnie – z reguły śledzie są dość słone) 1 łyżka soku z cytryny Śledzie po chłopsku tak mi zasmakowały, że na pewno przygotuję je także na Wigilię lub podam w święta Bożego Narodzenia jako jeden z posiłków na kolację. Jajka ugotować na twardo – ok. 8 minut od zagotowania wody (zobacz wpis: Jak ugotować jajka na twardo?). Często także w ciągu roku pokuszę się o sałatkę śledziową, czy śledzie opiekane w zalewie octowej. opcjonalnie Przepis na śledzie po chłopsku: Ziemniaki ugotować w mundurkach. Więc gdy tylko ostatnio w oczy rzucił mi się ten przepis, wiedziałam, że muszę je koniecznie wypróbować :) Pokroić na kawałki o szerokości ok. 1-1,5 cm. Jeśli są za słone, to przepłukać je kilka razy w zimnej wodzie, a następnie osuszyć. Tak więc na Święta Bożego Narodzenia, czy też Sylwestra, nie może ich u mnie zabraknąć :) Śledzie po chłopsku przypominają nieco sałatkę ziemniaczaną wzbogaconą właśnie o tę rybkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać (bądź zetrzeć na tarce o małych oczkach).