Składniki potrzebne do sosu tatarskiego: 4 czubate łyżki majonezu (najlepiej o intensywnym smaku, nie słodki) – ok. 160 g 3 czubate łyżki gęstej śmietany kwaśnej 18% – ok. 120 g 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu (dałam ze słoiczka) 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej 2 średnie ogórek konserwowe lub kiszone (wedle uznania – u mnie konserwowy) – ok. 120 g 6 małych grzybków marynowanych (u mnie pieczarki) – ok. 40 g pół małej czerwonej cebulki – ok. 20 g 2 łyżeczki kaparów – ok. 10 g pół małego pęczka koperku 3 gałązki szczypiorku pół łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Sos ten znany jest prawie na całym świecie, ale każdy kraj ma na niego swój tradycyjny przepis i tak np. we Francji dodaje się niego również ugotowane na twardo jajka (żółtko rozcierają z majonezem, a białka kroją w drobną kosteczkę). Sos tatarski można oczywiście kupić już gotowy, w słoiczku, w prawie każdym sklepie, ale ja zdecydowanie wolę ten domowy przepis na sos tatarski, gdzie mogę dostosować ilość wszelkich dodatków pod swoje gusta smakowe :) Możecie dać więcej majonezu lub mniej śmietany (wtedy sos będzie nieco bardziej gęsty) więcej pieczarek lub więcej ziół – wszystko w zależności od Waszych upodobań smakowych. Sos tatarski – to popularny sos na zimno, na bazie majonezu z dodatkiem drobno posiekanych warzyw i ziół. Sos tatarski idealnie pasuje do jajek, wędlin, ryby smażonej w panierce (i np. Fishburgerów – o mniam!), a także jako dodatek do wcześniej wspomnianych śledzi. Jest dość intensywny w smaku i głównie kojarzy mi się z Wielkanocą, aczkolwiek i na Święta Bożego narodzenia lubię sosie zjeść śledzika w sosie tatarskim :) Przepis na sos tatarski – jak go zrobić krok po kroku? Sos tatarski – przepis domowy czy sos sklepowy? Jeśli chcecie, by sos był bardzo gęsty – to dajcie więcej majonezu, a mniej śmietany.