Jabłkowa jaglanka Składniki na 2 porcje 6 – 8 łyżek kaszy jaglanej 200 ml mleczka kokosowego 3 łyżeczki miodu ziarenka z 1/3 laski wanilii 1/2 jabłka garść orzeszków ziemnych kilka małych bez do pokruszenia na wierzch 2 łyżeczki konfitury figowej 2 podłużne biszkopty Wpis na jaglankę bierze udział w konkursie z Greenmorning.pl na stylizację kulinarną godną wnętrza Pałacu Kamieniec. Witajcie w grudniu – zapraszam na propozycję śniadaniową, a w roli głównej – jaglanka! Spróbujcie jaglanki, a jeżeli nie przepadacie na kaszą jaglaną, przełamcie się i przygotujcie ją ze swoimi ulubionymi dodatkami, aby ją nieco “oswoić. Kaszę można gotować na mleczku kokosowym, ale także na mleku migdałowym. Jaglankę podałam w kielichu, a nie, jak zazwyczaj, w miseczce czy salaterce. Sprawdzam się wtedy sama przed sobą, czy jestem w stanie podołać temu, co należy wykonać. Po 10 minutach wlewamy resztę mleczka kokosowego, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki jabłko. Na sam koniec, tuż przed podaniem jaglankę dosładzamy miodem.