Masa dyniowo-pomarańczowa: - 500 g sera ricotta - skórka starta z 2 dużych pomarańczy - sok wyciśnięty z 1/3 pomarańczy - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2/3 szklanki cukru - 4 jajka - 250g puree z dyni Serek ricotta, skórkę startą z pomarańczy, sok z pomarańczy, jajka oraz puree z dyni umieszczamy w dużej misce i mieszamy trzepaczką do momentu rozpuszczenia się cukru. 🙂 Delikatna, ale mocno aromatyczna masa dyniowa z dodatkiem skórki i soku z pomarańczy oraz serka ricotty na pysznym, kruchym i maślanym spodzie z korzennymi przyprawami. Wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 60 minut, do momentu zarumienienia się masy. Ciasteczka dokładnie mielimy w blenderze, mieszamy z cynamonem, gałką muszkatułową i dodajemy rozpuszczone masło. Jak przygotować puree z dyni opisałem w poprzednim wpisie. Tarta wychodzi przepyszna, u mnie w domu tak bardzo wszystkim zasmakowała, że kazali mi zrobić kolejną na przyszły tydzień…