Doprawiamy tak powstały farsz solą i pieprzem do smaku Na stolnicę wysypujemy ok 3/4 kg mąki, robimy dołek na środku i powoli wlewamy do środka ciepłą wodę, jednocześnie mieszając nożem, tak by połączyć wodę i mąkę (szczerze mówiąc ja mieszam mąkę z wodą w robocie kuchennym, bo to najmniej miła czynność) Składamy ciasto z farszem na pół i dokładnie sklejamy brzegi szczypiąc ciasto Pierogi wrzucamy pojedynczo do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju (pierogi nie będą się sklejały na talerzu potem). Grzyby płuczemy i namaczamy na noc Następnego dnia gotujemy grzyby do miękkości Kapustę lekko odciskamy i gotujemy osobno do miękkości Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor U nas w domu na wigilijnym stole, bardzo ważne są własnoręcznie zrobione pierogi z kapustą i grzybami – bez nich nie ma Wigilii. Gdy ciasto jest gładkie i sprężyste, oddzielamy kawałki wielkości dwóch pięści i rozwałkowujemy na placek o grubości ok 3 mm Każdy placek kroimy na kwadraty, lub wykrawamy koła kubkiem. Bardzo Was zachęcam, by zatrzymać się w w tym przedświątecznym pędzie i cieszyć się z rodziną takimi chwilami. Następnie wygniatamy ciasto aż do uzyskania sprężystej kulki, podsypując mąką, by nie kleiło się to stolnicy i do rąk (w razie potrzeby dolewamy do środka odrobinę wody, lub dosypujemy mąkę) Święta do dla mnie cudowne zapachy unoszące się w całym domu i rozmowy w kuchni przy wspólnym lepieniu pierogów. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię odczekujemy minutę i wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz. Składniki grzyby suszone 50 gr. kapusta kiszona 0,5 kg duża cebula kilka łyżek oleju sól, pieprz mąka pszenna 1kg ciepła woda ok 05 l.