Pierogi z kapustą i grzybami – bez nich nie ma Wigilii

Judyta

Dania mączne

01.12.2018 11:57

Pierogi z kapustą i grzybami – bez nich nie ma Wigilii

Doprawiamy tak powstały farsz solą i pieprzem do smaku Na stolnicę wysypujemy ok 3/4 kg mąki, robimy dołek na środku i powoli wlewamy do środka ciepłą wodę, jednocześnie mieszając nożem, tak by połączyć wodę i mąkę (szczerze mówiąc ja mieszam mąkę z wodą w robocie kuchennym, bo to najmniej miła czynność) Składamy ciasto z farszem na pół i dokładnie sklejamy brzegi szczypiąc ciasto Pierogi wrzucamy pojedynczo do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju (pierogi nie będą się sklejały na talerzu potem). Grzyby płuczemy i namaczamy na noc Następnego dnia gotujemy grzyby do miękkości Kapustę lekko odciskamy i gotujemy osobno do miękkości Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor U nas w domu na wigilijnym stole, bardzo ważne są własnoręcznie zrobione pierogi z kapustą i grzybami – bez nich nie ma Wigilii. Gdy ciasto jest gładkie i sprężyste, oddzielamy kawałki wielkości dwóch pięści i rozwałkowujemy na placek o grubości ok 3 mm Każdy placek kroimy na kwadraty, lub wykrawamy koła kubkiem. Bardzo Was zachęcam, by zatrzymać się w w tym przedświątecznym pędzie i cieszyć się z rodziną takimi chwilami. Następnie wygniatamy ciasto aż do uzyskania sprężystej kulki, podsypując mąką, by nie kleiło się to stolnicy i do rąk (w razie potrzeby dolewamy do środka odrobinę wody, lub dosypujemy mąkę) Święta do dla mnie cudowne zapachy unoszące się w całym domu i rozmowy w kuchni przy wspólnym lepieniu pierogów. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię odczekujemy minutę i wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz. Składniki grzyby suszone 50 gr. kapusta kiszona 0,5 kg duża cebula kilka łyżek oleju sól, pieprz mąka pszenna 1kg ciepła woda ok 05 l.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://myslipotarganej.pl/pierogi-z-kapusta-i-grzybami-bez-nich-nie-ma-wigilii/