Są przepisy, w których kurczak jest smażony w głębokiej fryturze, a sos słodko-kwaśny przygotowywany jest na osobnej patelni, do której na koniec trafia mięso. W przypadku naszego przepisu kurczak w sosie słodko-kwaśnym jest daniem jednogarnkowym, co oszczędza później wodę i pieniądze wydane na zmywanie. Składniki: 2 małe filety z kurczaka lub 1 polędwiczka z indyka ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko, lub jedno białko 1 mała papryczka czerwona 1 mała papryczka żółta 1 mała papryczka pomarańczowa 1 szklanka kaszy jaglanej Garść szpinaku Kurczak w sosie słodko-kwaśnym jest daniem bajecznie prostym, a przy tym tak smacznym, że masz ochotę zrobić go na obiad jeszcze następnego dnia. Wlej na patelnię, na której smażyło się mięso pół szklanki wody, wstaw na kuchenkę na mocny ogień. Trzeba zaznaczyć, że kurczak w sosie słodko-kwaśnym nie jest daniem niskokalorycznym, a to za sprawą sosu właśnie. Dwa są najważniejsze czynniki decydujące o tym czym kurczak w sosie słodko-kwaśnym będzie dobry: panierka i sposób smażenia oraz sos. Chrupiący, delikatny, słodki z kwaskową nutą – taki jest kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Tylko, że kurczak w sosie słodko-kwaśnym nigdy się nie nudzi. Kurczak w sosie słodko kwaśnym jest daniem super prostym i do mega szybkiego ogarnięcia. Łatwe Liczba porcji: 2 Jedzenie to przyjemność, ale kurczak w sosie słodko-kwaśnym to po prostu rozkosz. Idealne danie o każdej porze roku, ale chyba zimą, kiedy dni są krótsze sprawdza się najlepiej, bo zawarta w nim słodycz przyjemnie stymuluje mózg falą endorfin. Gdy położysz kostki kurczaka na oleju, zostaw niech się smażą, pozwól im dobrze się zrumienić od tej strony, nie obracaj ich. To mąką ziemniaczana, w której panierujemy mięso zanurzone wcześniej w rozkłóconym jajku. Papryczki pokrój w kostkę lub w pasy. Jeśli masz gotowy ryż, makaron, kaszę, to obiad stawiasz na stół w 15 minut od rozpoczęcia gotowania. Po pierwsze potrzebujesz dość szerokiej patelni, żeby kawałki mięsa nie stykały się ze sobą, bo się pozlepiają. Wymaga to trochę cierpliwości, bo panierka z mąki ziemniaczanej potrzebuje trochę czasu żeby się zrumienić – ze 3 minuty smażenia. Sos 2 łyżki keczupu 3 łyżki miodu lub brązowego cukru 4 łyżki sosu sojowego 6 łyżek octu ryżowego lub winnego Przygotowanie: Panierka jest super prosta i nie ma w niej pozornie żadnej tajemnicy. Można kupić gotowiec, ale uwierz, że to wyrzucanie pieniędzy na chemię w słoiku. Kiedy woda odparuje i zmieni się w sos, polej nim filety i kaszę. Wysyp na niego papryczki, smaż na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po drugie, mięso smaż na dość żywym ogniu, ale uważaj, żeby go nie przypalić.