Frytki to zdecydowanie jeden z najbardziej lubianych przysmaków wielu osób. Ale czy tylko te smażone na oleju są tak smaczne i chrupiące? Mamy sposób na pyszne frytki upieczone w piekarniku! Również są chrupiące, ale co najważniejsze zdrowsze od tych smażonych oraz mają lepszą konsystencję- kruche na zewnątrz, a w środku miękkie. Poniżej przedstawiamy przepis na idealne frytki!
Przepis
Do frytek najlepiej nadają się największe z ziemniaków. Wybierz ziemniaki oraz przygotuj dużą miskę z lodem. Następnie obierz ziemniaki, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
Kolejno, poodkrajaj boki ziemniaków na ok. 6 mm grubości. Pozostała część ziemniaka pokrój na plastry o grubości ok. 6 mm. Jest to istotne gdyż, wtedy frytki upieką się równomiernie.
Plastry ułóż jeden na drugim i pokrój na paski również tej samej grubości (ok.6 mm). Od razu włóż paski ziemniaków do wcześniej przygotowanej miski z lodowatą wodą, tak by wszystkie paski były przykryte wodą. Pozostaw w wodzie na 1-2 godziny, dzięki czemu wypłukana zostanie z ich powierzchni skrobia i po upieczeniu frytki będą bardziej chrupiące. Nagrzej piekarnik do 225 stopni C.
Frytki wyciągnij z miski i osusz ręcznikiem tak by były całkowicie suche. Blachę wyściel papierem pergaminowym, ułóż na niej frytki, skrop oliwą z oliwek i przypraw solą i pieprzem. Frytki zamieszaj dłonią, tak żeby oliwa i przyprawy były równomiernie rozprowadzone. Następnie poukładaj frytki tak, by się nie stykały- to bardzo istotne.
Włóż frytki do nagrzanego piekarnika do 220 i piecz 15 minut. Po tym czasie obróć frytki na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut. Po tym czasie wyciągnij blachę z piekarnika i wysyp frytki na inną blachę, wyłożoną wcześniej dwoma warstwami ręczników papierowych i w razie czego jeszcze dopraw.
Frytki najlepiej smakują z keczupem lub sosem salsa.
Smacznego!