Jak podgrzać pizzę w mikrofali, aby wciąż była pyszna i chrupiąca?

Katarzyna
Kulinaria
10.06.2020 21:27
Jak podgrzać pizzę w mikrofali, aby wciąż była pyszna i chrupiąca?

Pizza zagościła w naszym menu już na stałe i jest częstym gościem weekendowych kolacji. Restauracje i pizze oferują pizze z różnymi dodatkami, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Każdemu dość często zdarza się zamówić zbyt dużą porcję i na następny dzień musimy odgrzewać pozostałe kawałki. Jednak ani patelnia ani piekarnik nie są w stanie przywrócić pizzy jej niepowtarzalnego smaku, który ma ta zjadana „na świeżo”.

Zdjęcie Jak podgrzać pizzę w mikrofali, aby wciąż była pyszna i chrupiąca? #1

W czym podgrzewać?

Innym rozwiązaniem jest jeszcze podgrzanie wczorajszej pizzy w mikrofali, jednak ta sprawia, że danie z Włoch nie smakuje już tak samo. Pizza staje się albo wyschnięta albo gumowata, przez co traci swój niepowtarzalny smak. Istnieje jednak prosta metoda, która sprawia, że odgrzewana pizza jest równie pyszna, jak ta świeża.

.Zdjęcie Jak podgrzać pizzę w mikrofali, aby wciąż była pyszna i chrupiąca? #2

Jak podgrzewać?

Nie chodzi tu o żadne skomplikowane procedury ani wymyślne sposoby. Aby pizza nabrała świeżego smaku wystarczy zwykła woda. Cały trik polega na tym, żeby do mikrofali razem z pizzą włożyć naczynie z wodą. Dzięki niej ciasto wcale się nie rozmięka ani nie robi gumowate. Woda sprawi, że ciasto nabierze pulchności oraz nie będzie zabite czy twarde. Pizze wraz z wodą należy podgrzewać przez około 30 sekund w normalnej temperaturze, a później rozkoszować się jej smakiem.