Przepis
Rzeczy, których potrzebujesz:
--- na 1 porcję ----, 1 duży ziemniak, 1,5 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie, możesz w ogóle nie dodawać tłuszczu), 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, Sól do smaku
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.
Pokrój ziemniaka na cienkie plasterki o grubości 1 mm (najlepiej mandoliną czy melakserem). Im cieniej pokroisz tym chipsy będą bardziej chrupiące. Pamiętaj jednak aby je obserwować podczas pieczenia aby się nie spaliły (im cieńsze tym krótszy czas pieczenia).
3
Przełóż plasterki ziemniaka do miseczki. Dodaj oliwę z oliwek, pieprz cayenne, sól i dobrze wymieszaj. Rozłóż plasterki na blasze do pieczenia i piecz z każdej strony po około 8-10 minut. Podawaj z ketchupem.