Chipsy z ziemniaków w piekarniku

Krzysztof
Przekąski
08.12.2014 23:12
Chipsy z ziemniaków w piekarniku

Przepis

Rzeczy, których potrzebujesz:

--- na 1 porcję ----, 1 duży ziemniak, 1,5 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie, możesz w ogóle nie dodawać tłuszczu), 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, Sól do smaku

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.

Pokrój ziemniaka na cienkie plasterki o grubości 1 mm (najlepiej mandoliną czy melakserem). Im cieniej pokroisz tym chipsy będą bardziej chrupiące. Pamiętaj jednak aby je obserwować podczas pieczenia aby się nie spaliły (im cieńsze tym krótszy czas pieczenia).

3

Przełóż plasterki ziemniaka do miseczki. Dodaj oliwę z oliwek, pieprz cayenne, sól i dobrze wymieszaj. Rozłóż plasterki na blasze do pieczenia i piecz z każdej strony po około 8-10 minut. Podawaj z ketchupem.