Kuchnia włoska jest niezwykle smaczna. Docenia ją praktycznie cały świat. Jej sekretem jest prostota – dania składają się z góra kilku składników i są szybkie w przygotowaniu. Jednak aby gotować po włosku warto poznać kilka dodatkowych trików.
1. Sos bolognese nie powinien być podawany z makaronem spaghetti
W większości krajów na świecie sos bolognese zazwyczaj podaje się z makaronem spaghetti. Włosi jednak jedzą sos bolognese z tagliatelle – jest to oryginalny włoski przepis.
2. Ile sosu do makaronu?
W naszej polskiej kuchni zazwyczaj makaron aż tonie w ogromnej ilości sosu. Nic w tym dziwnego – sos doprawiony po polsku jest pyszny. Włosi jednak używają go zdecydowanie mniej. Makron tylko delikatnie muśnięty jest sosem.
3. Twardy ser nie tylko do makaronów
Twarde sery we Włoszech nie służą tylko do posypania dań z makaronów. Stanowią one idealną przekąskę lub dodatek do wielu dań, a nawet deserów i drinków. Weźmy za przykład Grana Padano, którego orzechowy posmak idealne pasuje do prosecco, orzeźwiającego wina i szampana.
4. Miękki makaron to we Włoszech grzech!
Włoska kuchnia opiera się w dużej mierze na makaronie, ale nie takim, jak zazwyczaj jemy w Polsce. Włosi jedzą głównie makaron al-dente, czyli „na ząb”. Makaron al-dente nigdy nie jest idealnie miękki.
5. Świeże zioła
Włoska kuchnia nie istniałaby bez dodatku świeżych ziół. Świeże zioła nie tylko dają naszym potrawom cudowny smak i aromat, ale posiadają też mnóstwo cennych dla zdrowia składników. Nie żałujmy więc świeżego rozmarynu, pietruszki, bazylii, czy tymianku.
6. Gotowe sosy? Nie we Włoszech
Niestety, w Polsce jesteśmy przyzwyczajeni do kupowania sosów gotowych, szczególnie wszelkiego rodzaju sosów pomidorowych. Kuchnia włoska jest jednak niezwykle prosta, a włoski sos pomidorowy zrobisz z kilku prostych składników:
- czosnek
- cebula
- sok pomidorowy lub pomidory w puszce
- oregano i inne przyprawy
- oliwa z oliwek
Czosnek i cebulę wystarczy delikatnie podsmażyć na oliwie, zalać pomidorami, doprawić i dusić 15 minut na wolnym ogniu.
Do sosu możesz dodawać dowolne składniki: trochę pokrojonej w kostkę marchewki, papryki, kilka pieczarek, a nawet mięso mielone lub kurczaka.
7. Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek jest bardzo zdrowa i doskonale podkreśla smak makaronów, sałatek i risotto. Musi być jednak dobrej jakości. Jeśli masz taką możliwość staraj się używać tylko wysokiej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia.
8. Postaw na twarde sery
Przygotowując dania z serową posypką, na przykład wcześniej już wymieniony już makaron z sosem bolognese, często sięgamy po sery miękkie – Edam, gouda, czy cheddar. Warto jednak sięgnąć po twarde sery, które nadają niepowtarzalny smak. Mowa tu szczególnie o Parmeggiano Reggiano (znanym u nas jako parmezan) i Grana Padano. Wbrew pozorom są to dwa różne sery, choć w Polsce wciąż się je myli.
9. Wino
We włoskiej kuchni nie może zabraknąć dobrego wina. Włosi częstują się winem szczególnie podczas posiłków. Nigdy jednak nie jest to wino słodkie, ani półsłodkie. Podkreślenie smaku potraw i dobry wpływ na trawienie uzyskamy jedynie pijąc wino wytrawne.
10. Naturalne smaki owoców morza
Włosi kochają owoce morza, ponieważ potrafią docenić ich naturalny smak. Nie warto więc dodawać do nich tony soli i innych przypraw, ale jeść je tylko ze szczyptą soli i pieprzu. Dzięki temu będziemy mieli szansę na poznanie faktycznego smaku tych potraw.