Polecam Ci także inne przepisy na wigilijny stół: – śledź w śmietanie z jabłkiem – śledzie po kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w oleju – tatar ze śledzia – wigilijna kapusta – kompot z suszu – uszka wigilijne – zakwas do barszczu – barszcz wigilijny – pierniczki – szybki piernik –kruche świąteczne ciasteczka – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań Przygotowanie: 40 minut Składniki: – 800 g filetów z dorsza lub innej białej ryby – 1/2 kg marchewki – 2 większe pietruszki – 100 g selera – 1 cebula – 1 por (tylko biała część) – 3 szklaki gorącej wody – 1 łyżeczka soli – 3 ziela angielskie – 2 listki laurowe – 1/2 łyżeczki pieprzu – 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego – 3 łyżki oleju + do smażenia ryby – natka pietruszki – 2-3 łyżki mąki pszennej – opcjonalnie – opcjonalnie – 2-3 łyżki octu Przygotowanie: Przełóż na ręcznik papierowy aby wchłonął się nadmiar tłuszczu po czym przełóż rybę do naczynia w którym zrobisz rybę po grecku. Tak przygotowane warzywa podsmaż na dużej patelni na 2 łyżkach oleju. na łyżce oleju podaż pora i cebulę na osobnej patelni przez 4-5 minut. Na rozgrzanym oleju smaż rybę aż pięknie się zezłoci z każdej strony. Jeśli jeszcze nie spotkałeś się z opcją z octem polecam Ci spróbować mojej wersji. Do gotujących się warzyw dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj aby połączył się z sosem. W moim domu mama dodawała zawsze trochę octu do warzyw, dzięki czemu warzywa miały zupełnie inny smak, były bardziej wyraziste i lepsze. To tradycyjne danie wigilijne zawsze było obecne na świątecznym stole w moim domu. To moment kiedy możesz dodać trochę octu jeśli zdecydujesz się na taką wersję.