Jeśli lubicie tego typu dania polecam Wam także przepis na: – burger z czerwonej soczewicy – najlepszy domowy cheeseburger – burgery z indyka i cukinii – burgery z kotletem jajecznym – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – zapiekanki z pieczarkami – kotlet serowy – sałatka z pieczonym kalafiorem – sałatka z batatem i jakiem na miękko wegeburger z kalafiora Przygotowanie: 60 minut Składniki kotlety: – 3/4 szklanki quinoi (miara przed ugotowaniem – 1 kalafior średniej wielkości – 2-3 łyżki oliwy z oliwek – przyprawy: po łyżce chilli, cayenne, kminu rzymskiego, soli, czosnku suszonego, pieprzu – 3/4 szklanki bułki tartej – 3 jajka – olej do smażenia Zielony sos: – 1 awokado – pęczek natki pietruszki – 1 pęczek lub mała doniczka świeżej kolendry – 1-2 łyżki papryczek jalapeno z zalewy lub 1 świeża papryczka – 2 ząbki czosnku – sok z 1 limonki – 100 ml wody – 100 ml oliwy z oliwek – 1 łyżeczka soli – pół szklanki pistacji Dodatki do burgerów: – 1 szklanka czerwonej kapusty posiekanej – 1 łyżeczka cukru – 1,5 łyżki octu jabłkowego lub winnego – inne dodatki np: papryczki jalapeno Przygotowanie: Z podanej masy uformuj kotleciki, z podanej ilości produktów wyjdzie 8-10 kotletów (jeśli masa będzie kleiła się zbyt bardzo dodaj jeszcze trochę bułki tartej). Wegeburgera możecie zrobić oczywiście z gotowymi bułkami, jednak zachęcam Was do upieczenia samodzielnie według tego przepisu na domowe bułki do hamburgerów. W czasie pieczenia kalafiora ugotuj quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzanym na patelni oleju smaż kotlety z obu stron do zrumienienia. Kalafiora polej 2-3 łyżkami oliwy z oliwek i posyp połową przygotowanej mieszanki przypraw. Czerwoną kapustę posiekaj w cienkie paseczki, dodaj cukier i ocet i odstaw na min 10 minut. Kalafiora dodaj do miksera z funkcją miksowania pulsacyjnego. Zblenduj składniki na jednolity sos, a następnie dodaj pistacje i ponownie zblenduj przez chwilę. Kalafiora pokrój w większe różyczki, połóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.