Składniki
- 2 arkusze ciasta francuskiego,
- 200 gram sera żółtego ( ser ścieramy na tarce na małych oczkach),
- 1 jajko ( roztrzepane do posmarowania),
- przyprawy do smaku ( sól, papryka słodka)
Przepis
pieczenia. Tak przygotowane ciasto francuskie smarujemy rozstrzepanym jajkiem, posypujemy serem( połowę przygotowanej porcji czyli 100 gram) oraz doprawiamy solą i słodką papryką.
Otwieramy drugie opakowanie ciasta i kładziemy dokładnie aby zakryła pierwszą porcję ciasta ( nakładamy je na siebie). Wierzch smarujemy jajkiem posypujemy pozostałym serem oraz dodatkowo doprawiamy.
Tak przygotowane ciasto tniemy na paski o szerokości około 1,5 cm.
Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, by powstała sprężynka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 2 cm odstępy. Końce paluszków przycisnąć do blaszki aby się nie rozwijały.
Piec w temperaturze 220°C przez około 15 minut.
Z przygotowanej porcji wychodzi około 20 paluszków.