Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut pieczenia Średnica tortownicy: 20 cm Składniki na ciasto: 250 g ugotowanych ziemniaków 190 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 200 ml (¾ szklanki) wody lub wody po namaczaniu daktyli 3 łyżki oleju 180 g daktyli 3 łyżki kakao szczypta soli sok z połowy cytryny odrobina masła lub oleju i mąki do wysypania tortownicy Ja uwielbiam je w każdej wersji, ale postanowiłam odkryć ziemniaki na słodko – bo skoro można zrobić ciasto z batatów albo z kalafiora, to czemu by nie wykorzystać do tego naszych polskich, swojskich kartofli? Ciasto przypruszyłam kakao – na jedym z ujęć sypała je z góry moja siostra – wtedy skróciłam czas naświetlania. A na dodatek ciasto jest zero waste – spokojnie możecie do niego wykorzystać ziemniaki, jakie zostały Wam z wczorajszego obiadu. Zwiekszyłam minimalnie dehaze, poza tym uzyłam tutaj dwóch osobnych radial filter – jedno dla samego ciasta (rozjaśnienie, zmniejszenie highlights), drugie na resztę sceny (zwiększenie cieni, zmniejszenie czerni), jak i nieco odcieniem zielonego. I do tego doskonały krem kawowy z mascarpone i syropem klonowym Kremowe mascarpone świetnie łączy się ze słodkim i charakterystycznym syropem klonowym. I oto powstało ono – treściwe, intensywnie czekoladowe ciasto ziemniaczane z kremem kawowym. I w związku z tym – pakuję warzywa gdzie się tylko da, także do ciast i deserów. I jak postanowiłam, tak zrobiłam – powstało dość treściwe, w smaku przypominające coś pomiędzy brownies a murzynkiem ciasto czekoladowe. Dlaczego nie! To ciasto z powodzeniem może trafić na świąteczny stół. Składniki na krem: 125 g mascarpone 70 ml syropu klonowego 3 łyżeczki zaparzonej kawy 75 ml śmietany kremówki Do podania: Winogrona Szczególnie położone na czarnym, pięknym talerzu marki Ambition, np. tym z serii Ambition Valencia. Nie jest w środku takie wilgotne jak brownie, ale tez nie takie puszyste, jak tradycyjny murzynek. Ciasto ziemniaczane z kremem kawowym Tortownica 20 cm średnicy Wykładamy krem na ciasto, dekorujemy winogronami i rozmarynem i obsypujemy kakao. Mascarpone miksujemy z ostudzoną kawą i syropem klonowym, dolewamy śmietankę i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Dlatego, kiedy przygotowywałam materiał do jesiennego numeru Magazynu Kocioł, którego bohaterami są boczek i ziemniaki (i jest do pobrania całkiem za darmo!) – wiedziałam, że muszę wykombinować słodką wersję kartofli. Cytrynę sparzamy, ścieramy z niej skórkę i odkładamy na bok. Uwielbiam też zdrowsze wersje słodkości – tak, aby można się nimi było objadać ile wlezie, bez żadnych wyrzutów sumienia! Zdjęcie robiłam w świetle dziennym, okno było z prawej strony sceny. W tle stoi miętowa doniczka z IKEA, ze świeżym rozmarynem.