Oryginalny przepis znajdziecie TUTAJ Składniki: 500 g polędwiczek z indyka 300 g grzybów (pieczarka, ciemna pieczarka, boczniaki) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki jogurtu Kilka ogórków kiszonych lub konserwowych 1 duża czerwona cebula Zest z jednej cytryn 2 łyżki oleju Pęczek pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Pierwsza wzmianka o tym znanym dziś na całym świecie gulaszu, czy potrawce pochodzi z książki Dar dla młodych małżonek z 1871 r., gdzie mowa jest o wołowinie po-stroganovski i historycy kulinarni tłumaczą, że nazwa pochodzi od czasownika strogat, czyli strugać, ciekać. Później jednak przepis podlegał modyfikacjom i w Lorousse Gastronomique z 1938 r. stoi, że strogonowa przyrządza się z ciętej w paski wołowiny, cebuli i musztardy lub sosu pomidorowego. Pokrój w cienkie paski indyka, posól, dopraw łyżeczką papryki słodkiej i posyp zestem z cytryny, wyłóż na rozgrzaną patelnię i smaż na intensywnym ogniu aż mięso lekko się przypiecze. Wspomniana książka zaleca uduszenie pokrojonej w kostkę, nie w paski, wołowiny w bulionie i podanie z niewielką ilością śmietany. Jest to jedna rzecz droga , dlatego w przepisie na błyskawicznego strogonoffa zastąpiliśmy wołowinę filetem z indyka. W efekcie danie jest lekkie o ciekawej teksturze, gdyż miękki filet łączy się z chrupiącym ogórkiem i cebulą. Generalnie uznaje się, że nazwa dania bierze się od nazwiska carskiego, XIX-wiecznego dyplomaty, ale wola nie jest pewne czy tak rzeczywiscie jest. Np. naszej rodzinie od zawsze strogonowa robiło się z dodatkiem kiszonych lub konserwowych ogórków. Wyłóż je na patelnię, posól i smaż na intensywnym ogniu przez kilka minut mieszając. Tak jest z wołowiną strogonoff, albo a la Strogonoff. Tradycyjnie strogonoff robi się z polędwicy wołowej. I jeszcze jedna zmiana: w błyskawicznym strogonoffie zamiast ciężkawej śmietany, podstawę sosu stanowi jogurt i mleko. Kiedy więc trafiliśmy na przepis Jamiego Oliviera, który również używa ogórków natychmiast postanowiliśmy zrobić to danie. Krok 1 Bardzo cienko posiekaj w krążki cebulę, najlepiej przy pomocy robota kuchennego. Błyskawiczny strogonoff to bardzo prosty przepis na klasyczne danie. Nasz błyskawicznt strogonoff jest mega łatwi i, jak sama nazwa wskazuje, bardzo szybki do zrobienia.