Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku

Magdalena
Ciasta
19.11.2018 19:15
Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku

Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku Aby przygotować maślane kruche rogaliki będziecie potrzebować: 10 dag mąki ryżowej 5 dag mąki kukurydzianej 5 dag mąki ziemniaczanej 10 dag schłodzonego masła 2 jajek (a dokładniej mówiąc 2 żółtek) 2 łyżeczek śmietany 18 % (może być również 30%) 10 dag cukru (u mnie cukier trzcinowy) 2-3 łyżeczek cukru waniliowego 1,5 łyżeczki kakao (można też użyć karobu) ½ łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie proszek bezglutenowy) cukru pudru do posypania Moja wersja jest oczywiście bezglutenowa, ale możecie śmiało zamienić wszystkie podane w przepisie mąki na 20 dag mąki pszennej 🙂 Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – wykonanie krok po kroku: 1. Wszystkie suche składniki wysypujemy na blat i dodajemy do nich żółtka, masło oraz śmietanę. Uprzedzam tylko, że są tak pyszne i rozpływające się w ustach, że na jednym może się nie skończyć 😀 Koniecznie dajcie znać, czy skusicie się na takie maślane kruche rogaliki 😉 Smacznego! 🙂 Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na proste w przygotowaniu, maślane, kruche rogaliki, które śmiało można upiec nie tylko na święta, ale również do weekendowej kawki 😉 Podaję zarówno składniki na wersję bezglutenową, jak i klasyczną, więc każdy znajdzie coś dla siebie 😉 Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 24 sztuk rogalików – po 12 z każdej wersji. 5. Z tak przygotowanych ciast, formujemy kule i owijamy je folią spożywczą lub wkładamy do foliowych woreczków śniadaniowych, po czym wkładamy na 30 – 40 minut do lodówki. Po tym czasie, z kawałków ciasta formujemy 1-1,5 cm grubości wałeczki, które dzielimy na ok. 6-7 centymetrowe części. 8. Każdą z części formujemy w kształt półksiężyca, grubszego na środku i cieńszego na końcach. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do przestygnięcia (gorące rogaliki są bardzo kruche i mogłyby się rozpaść podczas przenoszenia). Co prawda jesteśmy dopiero po połowie listopada, jednak wiele osób zaczyna już powoli przygotowywać się do świąt i tym samym szuka inspiracji na świąteczne wypieki. A jeśli szukacie innych pomysłów na świąteczne wypieki, polecam moje przepisy: Świąteczne pierniczki bezglutenowe Szybkie i proste pierniczki bezglutenowe Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://okiemblondynki.pl/zdrowy-tryb-zycia/przepisy/maslane-kruche-rogaliki-przepis/