PONIEDZIAŁEK: POŁUDNIOWO-ZACHODNIA SAŁATKA Z KUKURYDZĄ, FASOLKĄ I KREWETKAMI

Agnieszka
Sałatki
19.11.2018 16:01
PONIEDZIAŁEK: POŁUDNIOWO-ZACHODNIA SAŁATKA Z KUKURYDZĄ, FASOLKĄ I KREWETKAMI

Składniki: 200-300 g krewetek, najlepiej surowych 1 szklanka kaszy jaglanej 1 mała czerwona papryka 1 mała żółta papryka 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1 mała cebula cukrowa 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka suszonego oregano Sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju Pęczek posiekanej kolendry lub pietruszki Garść szpinaku Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej szeroki rondel lub garnek, wysyp do niego kaszę jaglaną. sytuacja jest zupełnie idiotyczna, bo żeby kupić komosę w Warszawie to trzeba wybrać się pod Halę Mirowską, gdzie na jednym ze stoisk jest komosy w bród, albo zamawiać w Internecie. Zresztą w tej sałatce chodzi o to, żeby wykorzystać resztki kaszy, która w pojemniku czeka na uśmiech losu w lodówce. Kukurydza ma tendencję do wystrzeliwania w powietrze jak popkorn;) Krok 3 W międzyczasie umyj i pokrój papryki w kostkę. Jeśli masz ugotowana kasze, sałatkę zrobisz w 10 minut, Jeśli musisz ją ugotować kwadrans z minutami wystarczy, żeby smakować zdrową, energetyczną sałatkę. Wsyp na patelnię odcedzoną kukurydzę, podkręć temperaturę i smaż na dość mocnym ogniu, żeby kukurydza lekko się przypiekła. Jeśli sądzicie, że trudno z garści ingrediencji wymyślić coś ciekawego, to nie macie racji – Kevin ma mnóstwo wspaniałych przepisów na lekkie, ale energetyczne dania. W oryginalnym przepisie bazę do sałatki stanowi komosa ryżowa, rzecz na świecie równie powszechna jak ryż basmati – wszędzie, poza Polską. Smaż na dość intensywnym ogniu po 2 minuty z każdej strony. Nie mieliśmy czasu na takie zakupy i zastąpiliśmy komosę zwykłą kaszą jaglaną, równie zdrową, powszechnie dostępną i nie tak drogą. Posiekaj drobno cebulę, wysyp na tłuszcz, smaż 3 minuty mieszając od czasu do czasu. W Polsce to rarytas, który dostać trudno, a jeśli już jest to trzeba za nią zapłacić jak za zboże. Możecie więc użyć każdej kaszy, może oprócz gryczanej palonej, wyrazistej w smaku, która może zdominować resztę składników. Głupie opakowanie 200 g kosztuje w hipermarkecie w Warszawie 17 zł! Wymieszaj z paprykami, krewetkami, podprażoną kukurydzą i odcedzoną fasolką czerwoną z puszki, siekaną kolendrą i szpinakiem. Liczba porcji: 2 duże Przepis pochodzi z bloga FitMenCook Kevina Curry, mistrza krótkiej formy kulinarnej, autora mnóstwa świetnych potraw, szybkich i łatwych do zrobienia. Lista składników jego dań liczy ledwie kilkanaście pozycji i zawiera w sobie wszystko: od mięsa po przyprawy. Nazwa odwołuje się do tradycji kulinarnych południowych stanów USA, gdzie silne są wpływy kuchni meksykańskie, których filarami są kukurydza i czerwona fasolka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/poniedzialek-poludniowo-zachodnia-salatka-z-kukurydza-fasolka-i-krewetkami/