Barszcz z botwinki

Krzysztof
Zupy
06.06.2014 11:25
Barszcz z botwinki

Przepis

Składniki:

2 pęczki botwinki

2 ząbki czosnku

1 l bulionu

1 łyżka octu

2 łyżeczki soku z cytryny

2 jajka na twardo

kilka młodych ugotowanych ziemniaków

6 łyżek śmietany 18%

6 łyżek śmietany 30%

1 łyżeczka majeranku

wegeta, sól, pieprz

1. Botwinkę dokładnie myjemy i w całości kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy rosół, dodajemy botwinkę i gotujemy do momentu wrzenia. Dodajemy ocet, sok z cytryny i całość zostawiamy pod przykryciem na całą noc.

2. Na drugi dzień barszcz dokładnie miksujemy blenderem na krem. Odlewamy 2 chochle, a resztę zagotowujemy. Do odłożonej zupy dodajemy obydwie śmietany, czosnek przeciśnięty przez praskę i dokładnie rozprowadzamy trzepaczką, a następnie wlewamy do reszty. Barszcz doprawiamy do smaku wegetą, solą, pieprzem i majerankiem.

3. Zupę podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami, jajkiem na twardo i koperkiem.