Przepis
Składniki:
2 pęczki botwinki
2 ząbki czosnku
1 l bulionu
1 łyżka octu
2 łyżeczki soku z cytryny
2 jajka na twardo
kilka młodych ugotowanych ziemniaków
6 łyżek śmietany 18%
6 łyżek śmietany 30%
1 łyżeczka majeranku
wegeta, sól, pieprz
1. Botwinkę dokładnie myjemy i w całości kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy rosół, dodajemy botwinkę i gotujemy do momentu wrzenia. Dodajemy ocet, sok z cytryny i całość zostawiamy pod przykryciem na całą noc.
2. Na drugi dzień barszcz dokładnie miksujemy blenderem na krem. Odlewamy 2 chochle, a resztę zagotowujemy. Do odłożonej zupy dodajemy obydwie śmietany, czosnek przeciśnięty przez praskę i dokładnie rozprowadzamy trzepaczką, a następnie wlewamy do reszty. Barszcz doprawiamy do smaku wegetą, solą, pieprzem i majerankiem.
3. Zupę podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami, jajkiem na twardo i koperkiem.