Kawowe galaretki z nutą amaretto

Magdalena
Desery
18.11.2018 1:54
Kawowe galaretki z nutą amaretto

Składniki: 1 szklanka gorącej wody 3 pełne łyżeczki świeżo zmielonej kawy – u mnie Brazil Fazenda Lagos z palarni CoffeeForYou 2 pełne łyżeczki żelatyny + ciepła woda do jej przykrycia (minimalna ilość, u mnie ciut ponad łyżkę wody) 2 pełne łyżki cukru pudru 1 łyżka syropu amaretto (bezalkoholowy) kilka bezików do podania Przygotowanie: Tak przygotowane galaretki możecie podać z kleksem bitej śmietany, waniliowego kremu, z owocami, polane syropem lub tak jak ja z pokruszoną bezą. Następnie ostrożnie wyciągamy z foremek i podajemy na małych talerzykach z pokruszoną bezą. Jeśli chcemy podać galaretki na talerzykach, wówczas zamiast do szklaneczek /kieliszków, “kawę należy przelać do silikonowej formy na muffinki (powstanie 4-5 porcji). U mnie dziś wersja przyspieszona i mocno schłodzona (zamierzony zabieg, do galaretek podałam latte z rozgrzewającym piernikowym syropem). Formę wstawiłam do zamrażalnika (czas oczekiwania był krótszy) ostrożnie wyjęłam galaretki i wstawiłam na chwilę do lodówki. Lekko “lodowe galaretki podałam z pokruszoną bezą. Jest to rzemieślnicza palarnia, w której kawa jest zawsze świeżo wypalana w sposób indywidualnie dobrany. Kawowe galaretki z nutą amaretto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/kawowe-galaretki-z-nuta-amaretto/