Składniki na śmietankowy krem: 250 g dobrze schłodzonego serka mascarpone 300 g dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na gęsty krem. Składniki (tortownica o średnicy 18 cm): 4 jajka wielkość L 160 g cukru 160 g mąki 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dodatkowo: 1 słoik konfitury malinowej 50 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru masa cukrowa + barwniki spożywcze sok z cytryny lub limonki Pierwszy blat tortu ułożyć na paterze, skropić sokiem z cytryny, nałożyć połowę konfitury oraz śmietankowego kremu. Przykryć kolejnym blatem, skropić sokiem z cytryny, dodać pozostałą część konfitury i kremu, przykryć ostatnim blatem. Przełożyć do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok 40 minut, do suchego patyczka. Zgodnie z upodobaniami obdarowanej tort przełożyłam lekkim kremem na bazie mascarpone i malinową konfiturą : )