😉 Składniki: Na leniwe gołąbki: około 850-900 g mięsa mielonego 150 -180 g ryżu 1 duża cebula 2 małe jajka pół mniejszej kapusty pekińskiej opcjonalnie: około 4-5 łyżek bułki tartej do smaku (po łyżeczce): sól, czarny mielony pieprz, słodka czerwona papryka olej do podsmażenia składników Na pomidorowy sos: 2 opakowania krojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem (2 x 390 g) około 1-1,5 l bulionu drobiowego 1-2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie sól i pieprz do smaku Do dużego garnka (taki by zmieściły się wszystkie gołąbki, ja używam tego samego garnka w którym podsmażałam kotlety (gołąbki)) wlewamy bulion (można go dać najpierw mniej, a później w razie potrzeby dolać), dodajemy 2 opakowania pokrojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem, liście laurowe i ziele angielskie. Rada: Na koniec można jeszcze doprawić sos do smaku i go lekko zagęścić sos mąką pszenną (najlepiej odlać sobie wcześniej odrobinę bulionu i rozrobić go z mąką. U mnie takie leniwe gołąbki podaje się jedynie z zestawem surówek lub sałatek. Z masy formujemy mniejsze kotlety i krótko obsmażamy je z obu stron na oleju. Składniki, łącznie z poszatkowaną kapustą mieszamy razem, obsmażamy i dusimy w pysznie pomidorowym sosie. Do podania: ulubiona surówka lub sałatka – u mnie pyszna sałatka obiadowa buraczki z papryką Moryń Przygotowanie: To kto się skusi na takie leniwe gołąbki? Choć z podanego przepisu wychodzi cały gar gołąbków, to… znika w mgnieniu oka. Leniwe gołąbki w pomidorowym sosie Leniwe gołąbki w pomidorowym sosie. Tym razem postawiłam na sałatkę obiadową buraczki z papryką od Moryń. Pod koniec gotowania próbujemy nasz sos i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.