Całkowity czas45 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE) 1 jajko 100 g mąki pszennej pół kg ziemniaków 1 opakowanie szpinaku (świeżego bądź zamrożonego) 3 ząbki czosnku masło garść suchych pomidorów 1/4 opakowania fety sól INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Ziemniaki dokładnie umyj, nie obieraj. Składniki na gnocchi są w zasadzie identycznie jak na kopytka, choć wiele osób robiąc polskie kopytka nie dodaje do ciasta jajka, natomiast gnocchi bezwzględnie go wymagają. Świetnie smakują zarówno z ‘lekkimi’ sosami jako dodatek do obiadu (np. do dań mięsnych) lub z sosami bardziej treściwymi tak jak w przepisie poniżej. 2 Na blacie oprószonym mąką uformuj wałeczki o średnicy 2 cm, które pokrój na kawałki o grubości 1 cm. Pamiętajcie także o tym, że czas mieszania składników ma duże znaczenie, bowiem podczas tego procesu masa ziemniaczana oddaje zgromadzoną w sobie wodę, co powoduje zwiększenie zużycia mąki. 6 Podawaj gnocchi jako dodatek do dań z ulubionym sosem bądź jako pełnoprawny obiad. Jeszcze ciepłe obierz, przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa, dodaj mąkę, sól i roztrzepane jajko. Same ziemniaki możecie również upiec w piekarniku, nakłuwając ich powierzchnię widelcem – wtedy będą zawierały mniej wody. Podawane z gęstym sosem szpinakowym i fetą stanowią prosty przepis na szybki i smaczny obiad. 4 Na maśle podsmaż szpinak wraz z czosnkiem.